به گزارش مشرق به نقل از فارس، غلامرضا منوچهری در کنفرانس تحول نظام توسعه و بهرهبرداری بالا دست صنعت نفت، با بیان اینکه بیش از 80 درصد ارزش کل زنجیره نفت و گاز به بخش بالا دست تعلق دارد، گفت: ذخایره مجموع نفت و گاز کشور 355 میلیارد بشکه معادل نفت خام و در رتبه اول جهانی قرار دارد و هنوز نزدیک به 80 درصد بخش قابل استحصال منابع بهرهبرداری نشده است، اگرچه روز به روز فرآیند تولید و استحصال ذخایر پیچیدهتر میشود.
وی افزود: هزینه تولید یک بشکه نفت در ایران 7 دلار است که در آینده افزایش خواهد یافت، چرا که فعلا بر اساس ضریب بازیافت اولیه نفت برداشت از مخازن انجام میشود؛ هزینه تولید نفت میتواند به 30دلار یا بیشتر افزایش یابد.
رئیس کنفرانس تحول نظام توسعه و بهرهبرداری بالا دست صنعت نفت اضافه کرد: از طرفی تولید نفت و گاز باید افزایش بیابد و از طرف دیگر سرمایهگذاری برای تولید نیز به ازای هر واحد تولید افزایش مییابد و به همین دلیل به حجم کلانی از منابع برای سرمایهگذاری در این عرصه مورد نیاز خواهد بود.
وی به سه رکن عمده که 50 درصد GNP کشور را در آینده به خود اختصاص میدهد، اشاره کرد و گفت: رکن اول آن است که سالانه 100 میلیارد دلار درآمد حاصل از صادرات نفت است که با افزایش تولید در دهه آینده پیشبینی میشود با فرض ثبات قیمتهای فعلی نفت درآمد ما به 180 میلیارد دلار افزایش یابد.
منوچهری رکن دوم را مصرف داخل دانست و اضافه کرد: ارزش مصرف داخل منابع هیدروکربن 150 میلیارد دلار است که حتی در صورت مدیریت خوب مصرف در 10 سال آینده به 220 میلیارد دلار خواهد رسید.
مدیرعامل سابق پتروپارس به هزینههای تولید انرژی به عنوان رکن سوم اشاره کرد و گفت: در حال حاضر هزینه بهرهبرداری و حفظ تولید نفت 10 میلیارد دلار است و در توسعه میادین نیز 20 میلیارد دلار سالانه هزینه میشود اما طی 10 سال آینده هزینه سالانه صیانت از تولید نفت و توسعه میادین به 100 میلیارد دلار خواهد رسید که 50 میلیارد دلار برای صیانت از تولید و بهرهبرداری و 50 میلیارد دلار برای توسعه مورد نیاز خواهد بود.
وی افزود: معنای این 100 میلیارد دلار حجم وسیعی از فعالیتهای مرتبط است که به صدها یا هزاران شرکت برای پیش بردن آن نیاز خواهیم داشت و این حجم کار از بدنه بروکراتیک(حجیم اداری) دولت بر نمیآید.
منوچهری اضافه کرد: 80 درصد این فعالیتها باید در داخل کشور انجام شود در حالیکه در حال حاضر این نسبت برقرار نیست.
وی اظهار داشت: در قانون برنامه پنجم درباره ایجاد شرکت های نفت خصوصی و در قانون جدید نفت درباره مجوز قراردادهای مشارکت در تولید در میادین مشترک سخن گفته شده است که یک پتانسیل بسیار خوب محسوب میشود.
مشاور مدیرعامل شرکت ملی نفت تصریح کرد: یکی از برکات تحریم فراهم شدن امکان فعالیت بخش خصوصی در نفت است که بخش خصوصی نیز باید این فرصت را درک کرده و غنیمت شمرد.
رقمی که منوچهری برای هزینه تولید هر بشکه نفت ذکر کرده با ارقامی که برنامهریزی تلفیقی شرکت ملی نفت برای تولید نفت در دریا و خشکی اعلام میکند تفاوت دارد. برنامهریزی تلفیقی شرکت ملی نفت هزینه تولید هر بشکه نفت در خشکی را 3 و در دریا 5 دلار میداند. اگرچه منوچهری نیز به احتمال خطای ارقام اعلام شده اذعان کرد.